Trendinä rakentaa koteihin avoimia tiloja yhdessäoloa varten

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto

Yksi Asuntomessujen rakentamisen teemoista on ”Kaikki kunnossa”. Teeman taustalla on, että ihminen on kokonaisuus, jonka osien oltava kunnossa, jotta tunnemme olomme terveeksi. Asuntomessuille on etsitty ratkaisuja ja valintoja, jotka tukevat henkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Osana tätä teemaa on alueen asukkaiden yhteisöllisyyden tunne.

Vaikka jo Asuntomessujen osana oleminen yhdistää varmasti rakentajia enemmän kuin pelkkä samaan lähiöön rakentaminen, on Asuntomessujen suunnittelussa otettu yhteisöllisyys huomioon. Asuntomessualueen kaupunkisuunnittelulla on pyritty vaikuttamaan siihen, että ihmiset kohtaisivat toisiaan usein, niin kesällä kuin talvellakin. Alueella on muun muassa leikkipuisto, jota voi käyttää monenikäiset ympäri vuoden. Lisäksi alueelta löytyvät kuntoilupaikka, pelikenttä sekä yhteinen nuotiopaikka.

-Sellaisia paikkoja, missä ihmiset helposti tutustuisivat toisiinsa, kertoo Mikkelin Asuntomessujen tiedottaja Piia Mäkilä.

-Mikä olisikaan perinteisempää suomalaisille kuin paistella nuotion ääressä makkaraa yhdessä.

Asuntomessujen väelle tuli sen sijaan hieman yllätyksenä se, kuinka vahvasti yhteisöllisyys näkyy myös rakentajien toiveissa.

-On paljon sellaisia tiloja, kuten avokeittiöitä ja terasseja, joissa ihmisten on helppo olla yhdessä ja tutustua toisiinsa, kertoo Mäkilä.

Monessa kohteessa on myös rakennettu pieniä makuuhuoneita, mutta isoja yhteisiä tiloja.

-Joillekin rakentajille on ollut myös tärkeää, että kylään tuleville vierailijoille on hyvin tilaa.

Asuntomessualueelle on pyritty luomaan paikkoja ihmisten kohtaamiselle.
Asuntomessukohteiden isot terassit kutsuvat viettämään aikaa ystävien kanssa. Kuva: Matti Aalto.