Näin saat asuntomessuista kaiken irti – kymmenen parasta vinkkiä rentoon messupäivään!

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto

Asuntomessut on innostava tapahtuma, josta saa paljon hyödyllistä tietoa olipa sitten rakentamassa uutta taloa tai muuten vain kiinnostunut asumisesta.

Kokosimme kymmenen käytännönläheistä vinkkiä siihen, miten messuista saa koko perheelle kivan ja leppoisan päivän. Vältä siis turhat ruuhkat, hiertymät ja lasten kiukuttelut seuraavilla vinkeillä!

1. Sateinen päivä voi olla hyvä päivä

Asuntomessuille kannattaa suunnata, vaikka vähän sataisikin. Alueella voi käyttää sateenvarjoja ja niille on varattu omat säilytyskorit messukotien edustoilta. Todennäköistä on, että sateisina päivinä ruuhkaakin on vähemmän, joten vietä raikas päivä messuilla!
Muista myös, että vastoin monien uskomuksia messujen ensimmäiset päivät ja viikot eivät ole välttämättä erityisen ruuhkaisia. Usein messujen vilkkaimmat päivät sijoittuvat messujen viimeisille viikonlopuille ja päiville.

2. Aloita kierros väärään suuntaan

Moni kiertää kohteet messuportilta katsottuna ensimmäisestä kohteesta alkaen. Samasta syystä moni joutuu jonottamaan, joten poikkea valtavirrasta ja aloita kierros alueen viimeisestä kohteesta. Näin kannattaa toimia ainakin silloin, jos olet heti aamupäivällä messuilla.

Mikkelin asuntomessualueella asutaan keskellä suomalaista järvi- ja metsämaisemaa. Kuva: Asuntomessut / Antero Tenhunen.

3. Varaa vettä, kengät ja reppu

Messualue on tänäkin vuonna iso ja sen maasto on kumpuilevaa. Varaa siis hyvät kengät jalkaan, mukavan rennot vaatteet päälle ja juotavaa. Jos olet liikkeellä messuilla tosimielellä eli aiot kerätä esitteitä vaikkapa talonrakennusprojektiasi varten, harkitse reppua. Siihen saat kätevästi paksunkin pinkan esitteitä, eivätkä kädet väsy kasseja kantaessa.
 

4. Muista tankata

Messuilla vietetään usein useampi tunti aikaa, sillä katsottavaa on paljon. Varaa messukäyntiin siis aikaa myös ruokailulle ja lepotauoille. Tuhti aamupala on ehdoton!

Messualueen ravintoloissa on tarjolla monipuolista ruokaa, joka maistuu kaikenikäisille: valikoimasta löytyy niin pöytiin tarjoiltavia á la carte -annoksia, kodikkaita lihapullia kuin rempseitä jättihampurilaisiakin. Alueella on myös useita kioskeja, kahviloita ja jäätelökioskeja.

5. Hyödynnä ilmainen neuvonta

Asuntomessujen näyttelyhalleissa saat ilmaista rakennus- ja sisustusneuvontaa. Sisustusklinikalle voit varata ajan etukäteen tai mennä paikan päälle sisustushalliin. Rakennusneuvonnassa saat asiantuntijoilta neuvoja esimerkiksi omakotitalon rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä asioissa.

Muista myös asuntomessujen ilmainen mobiiliopas, josta löydät messukohteet ja alueen muut palvelut.

Mikkelin asuntomessualueella voi tutustua kaikkiaan 31 eri kohteeseen. Näiden lisäksi messuilla on kolme oheiskohdetta. Kuva: Asuntomessut / Antero Tenhunen.

6. Töiden jälkeen messuille?

Mikkelin asuntomessuilla on pidennetyt aukioloajat peräti kolmena torstaina: 20.7., 27.7. ja 3.8. Tällöin messuportit ovat avoinna aina kello 22 asti, joten messuille ehtii vaikka vielä töiden jälkeen. Torstaina 3.8. messuilla esiintyy illalla myös Ellinoora.

7. Lapset mukaan messuille

Jos messuilla kiertäminen uuvuttaa perheen pienimpiä, messualueelta löytyy lapsille oma Silja Land -lapsiparkki, johon voi jättää 2–7-vuotiaat lapset lastenhoitajien seuraan. Messualueella on myös vauvojen hoitotila, josta löytyy hoitopöydät ja pesumahdollisuus. Isommille lapsille voi lainata lastenrattaita pääportilta. Lapsiparkki ja vauvojen hoitotilat löytyvät molemmat heti pääsisäänkäynnin läheisyydestä.

8. Teemoilla ja tapahtumilla lisää sisältöä messuihin

Mikkelin asuntomessujen teemat ovat tänä vuonna kaikki kunnossa, uusiutuminen, Saimaa, järvi ja vesi ja kustannustehokkuus. Messuilla on lisäksi omat teemaviikot, joiden aikana messuilla on ohjelmaa hyvinvoinnista, harrastuksista, tulevaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Teemaviikkoihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Katso kaikki messuihin liittyvät tapahtumat tästä!

9. Älä unohda oheiskohteita

Tämän vuoden asuntomessuilla on kolme oheiskohdetta: keskustassa sijaitseva Kulttuuritalo Tempo sekä messubussireitin varrella sijaitsevat Kenkävero ja Mikkelipuisto.

Tempo on 1900-luvun alkupuolella rakennettu työväentalo, joka on nyt kokenut mittavan kunnostuksen. Tempossa voi tutustua korjausrakentamiseen, talon historiaan ja nauttia maittavaa ruokaa.

Kenkävero on yksi Mikkelin seudun suosituimmista matkailukohteista. Pappilaravintolan lisäksi alueella on muun muassa design-myymälä, paikallisten käsityöläisten puoteja, rantakahvila ja upea puutarha. Perheen pienimmät innostuvat ainakin Joulupukin piilopirtistä, kaneista ja lampaista.

Kenkäverosta kävelymatkan päässä sijaitsevassa Mikkelipuistossa on nähtävillä mallipuutarhoja, joista voi napata ideoita vaikka oman pihan uudistukseen.

Kenkävero on yksi Mikkelin asuntomessujen kolmesta oheiskohteesta. Päärakennuksen ravintolan lisäksi Kenkäverossa on muun muassa pieniä puoteja, design-myymälä, leipomomyymälä, rantakahvila ja Joulupukin piilopirtti.

10. Tutustu kesäiseen Mikkeliin

Mikkeli on yksi Suomen kesän upeimmista kaupungeista ja yksi suosituimmista kesämökkikunnista. Keskustassa sijaitsevalla torilla riittää siis vilinää ja aitoa savolaista menoa. Torilta löytyvät kaikki seudun parhaat herkut marjoista vihanneksiin ja herkullisiin street food -annoksiin. Torilta pääsee ilmaiseksi messubussin kyydillä messualueelle ja takaisin. Jos tulet keskustaan omalla autolla, parkkitilaa löytyy kätevästi muun muassa toriparkista.

Kävelymatkan päässä torista löytyy museoita, kahviloita, ravintoloita ja monenlaisia kauppoja. Kauppakeskus Stellan sisällä on aito vanhan ajan Kauppahalli, josta voi ostaa mukaansa paikallisten tuottajien tuotteita.
Lue ravintolavinkkejä täältä.

Mikkelin tori on yksi Suomen vilkkaimpia toreja, josta löytyy paljon kahviloita, street food -ruokaa, paikallisia herkkuja ja paljon muuta kiinnostavaa.

Messujen aikana Mikkelin seudulla järjestetään paljon tapahtumia kesäteattereista näyttelyihin ja konsertteihin. Sopivaa oheisohjelmaa voi etsiä esimerkiksi Länsi-Savon tapahtumakalenterista tai MikkeliNyt-kalentereista.

Mikkelin seudun matkailuvinkit löytyvät kootusti osoitteesta visitmikkeli.fi.