Gordilainen Solmu on asuntomessualueen maamerkki

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto

Kirkonvarkauden sillan pielessä olevat vaaleanpunaiset tuolit herättävät huomiota: mistä ihmeestä on kysymys?

Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa –teos on koottu Kirkonvarkauden sillan pieleen, jossa on osin luonnon muovaama kiviportaikko. Kuva: Mikkelin kaupunki / asuntomessutoimisto

Tuolit kuuluvat Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa – taideteokseen, joka on toinen Mikkelin asuntomessujen ulkotaidetaiteoksista.

Mikkelin kaupunki järjesti uutta Kirkonvarkauden asuinaluetta varten vuonna 2015 prosenttitaiteen kutsukilpailun, jonka molemmat voittajatyöt nähdään tulevilla Asuntomessuilla Mikkelissä. Isoja ulkotaideteoksia alueella on kaksi: toinen on Kaikkosen Vasten Auringon siltaa ja toinen Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu.

Vasten auringon siltaa taideteos koostuu kivisistä portaista, alumiinista valetuista tuoleista ja valaisimista koostuva teos laskeutuu melko jyrkkää rinnettä messusataman osin luonnon muovaamaan kiviportaikkoon, aina Saimaan rannalle asti. Teoksen keskeinen elementti on valo, joten portaita voi ihailla vuodenajasta ja valaistusolosuhteista riippumatta ympärivuotisesti.

Istahda tuolille ja ihaile upeita Saimaan maisemia!

Tuolit ovat sellaisia, että niissä voi todella istua ja ihailla edessä avautuvaa Saimaan maisemaa. Se on tarkoitettu kaikille rauhoittumisen paikaksi, taiteilija Kaarina Kaikkonen kertoo asuntomessujen tiedotteessa.

Lähes 14 metriä korkea Gordilainen solmu sijaitsee Heinzenpuistossa. Nimen taustalla on ajatus Zeuksen temppelissä Fryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Talvella tummanpunaisen teoksen neljä solmua sekä valaisevat aluetta että toimivat myös alueen maamerkkinä. Taideteoksen alle istutettava omenapuu saa oman valonsa teoksen liityntäkohdassa sijaitsevista kohdevaloista. Puu symboloi mahdollista Solmun ratkaisua.

Jan-Erik Anderssonin taideteos Gordilainen solmu on asuntomessualueen maamerkki. Teos rakentuu Heinzenpuistoon.

Taitelija Anderssonin ajatuksena oli luoda alueelle kohtaus- ja mietiskelypaikka.

Taideteosten lisäksi asuntomessukodeissa on myös esillä paljon maalaustaidetta ja veistoksia. Useassa messukodissa on esillä akvarellitöitä, mutta myös valokuvataidetta, grafiikkaa ja muutama veistoskin. Taidetta on tehty myös itse tai taidetyön pohjalla on käytetty perhetapahtumista kertovia tärkeitä valokuvia. Esillä on muun muassa mikkeliläislähtöisen Manuela Boscon työ sekä kuvataitelija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia. Villa Saimaanhelmessa voi ihastella mäntyharjulaisessa Taidekeskus Salmelassa esillä olleita töitä.

Osa messutaloissa esiteltävistä taideteoksista ovat myynnissä ja esillä vain messujen aikana, osan perheet ovat tilanneet itselleen jo messutalon rakennusvaiheessa. Tarkempia tiedusteluja taidetöistä kannattaa tehdä messujen aikana näyttelykohteissa paikan päällä.