Valitse verhot, kaihtimet ja markiisit oikein – lue asiantuntijan vinkit!

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto

Oikein valitut verhot, markiisit ja kaihtimet suojaavat auringon paahteelta, tunnelman pilaavilta sadekuuroilta ja tietysti turvaavat yksityisyyttä. Parhaimmillaan ne pienentävät jopa sähkölaskua, kun kodin sisäilmaa ei tarvitse jäähdyttää koneellisesti, kertoo Jari Eerikäinen Mikkelin Värisilmästä.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä suurempia terasseja ja ikkunoita kodissa on, sitä enemmän aurinkosuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
- Vaihtoehtoja on monia ja niistä löytyy sopiva ratkaisu erilaisiin käyttötarkoituksiin ja budjetteihin, Eerikäinen lupaa.

Aurinkosuojaus on tärkeää erityisesti kodeissa, joissa on suuria ikkunapinta-aloja. Hyvin toteutettu suojaus voi näkyä jopa sähkölaskun pienenemisenä. Kuva: Artic-kaihdin.

Kaikkein parasta on, jos aurinkosuojaus otetaan huomioon jo kodin rakennusvaiheessa. Tällöin voidaan huomioida niin mahdolliset sähköistykset kuin kiinnitystavatkin, ja ratkaisut voidaan tehdä mahdollisimman tyylikkäästi ja usein myös erittäin kustannustehokkaasti.
- Toki myös jälkikäteen asentaminen onnistuu melkein aina, sillä suomalaiset talot on rakennettu niin hyvin ja tukevasti, että esimerkiksi isojenkaan markiisien kanssa ei tule ongelmia, Eerikäinen sanoo.

Laadukas markiisi kestää jopa kymmeniä vuosia

Ulkotiloihin sopivia vaihtoehtoja ovat erilaiset markiisit ja niin kutsutut screenkaihtimet, joiden läpi näkee ulos mutta jotka estävät erittäin tehokkaasti auringonvalon ja lämmön pääsyn sisälle.

- Terassin käyttömukavuutta voi helposti lisätä tarpeeksi suurella markiisilla, joka pitää paitsi liian auringonvalon loitolla myös kesäiset sadekuurot. Markiisien avulla voi tehdä myös katettua tilaa muuallekin pihalle, ei pelkästään terassille talon seinään kiinni, Eerikäinen vinkkaa.

Tarpeeksi suuri markiisi suojaa auringolta mutta myös sateelta. Kuva: Artic-kaihdin.

Eerikäisen mukaan laadukkaiden markiisien käyttöikä voi olla jopa kymmeniä vuosia. Niissä on myös käytännöllistä automatiikkaa auringon ja kovan tuulen varalta: markiisi voi esimerkiksi tulla käyttöön automaattisesti aurinkoisella säällä, mutta kun tuuli yltyy liiaksi, se rullautuu itsestään pois.

- Nykyaikaisissa markiiseissa käyttömukavuus ja turvallisuus on otettu todella hyvin huomioon, Eerikäinen sanoo.

Verhotkin voivat olla älykkäitä

Sisätiloihin voi puolestaan valita esimerkiksi säle- ja puukaihtimia, kankaisia pystylamelleja, rulla- ja pliseekaihtimia sekä screen-rullakaihtimia.

Valinnat kannattaa tehdä sen mukaan, mikä on kunkin huoneen käyttötarkoitus. Esimerkiksi elokuvahuoneeseen tai makuuhuoneeseen halutaan usein täydellistä pimeyttä, jolloin pimentävä rullaverho on sopiva valinta. Olohuoneeseen taas sopivat esimerkiksi erilaiset pystylamellit tai efektiverhot, joiden peittävyyttä voi säätää tilanteen mukaan.

Kaihtimet saadaan sovitettua hyvin monenlaisiin tiloihin sopiviksi. Kuva: Artic-kaihdin.

Perinteinen sälekaihdinkin pitää edelleen pintansa ja on Eerikäisen mukaan lähes itsestäänselvyys uusissa kodeissa.
- Niitäkin saa nykyisin esimerkiksi erivärisinä ja moottoroituina, eli pelkkään perinteiseen valkoiseen ei ole pakko tyytyä, Eerikäinen huomauttaa.

Käyttömukavuutta lisääviä motorisointeja ja muuta automatisointia onkin tarjolla laajasti myös verhoihin ja markiiseihin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi automaattisesti kello 7 aamulla avautuvat rullaverhot?
- Se on ihan mahdollista. Periaatteessa vain mielikuvitus on rajana, kun tekniikka on niin kehittynyttä, Eerikäinen vahvistaa.

Eerikäisen vinkit Mikkelin asuntomessuille:

  1. Mikkelin asuntomessuilla on isoja ikkunapintoja, joten auringonsuojausta tarvitaan. Kohteista löytyy erilaisia ratkaisuja, joista löytyy mieluisia vaihtoehtoja jokaiseen makuun.
  2. Kohteessa 11 on käytetty efektiverhoja, joilla saa luotua erilaisen tunnelman sisälle niiden asennosta riippuen.
  3. Messukohteissa on myös useita markiiseja. Laadukas markiisi on kestävä, tyylikäs ja monikäyttöinen.