Tuulta, pakkasta ja paahdetta – hyvä pinnoite suojaa seinää vuosikymmeniä

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto
Suomen vaihtelevat sääolosuhteet koettelevat talojen ulkopintoja. Mikkelin asuntomessuilla kohteessa 18 ulkopinnoitteeksi valittiin kestävä Ceresit-laastipinnoite. Kuva: Suomen Asuntomessut / Antero Tenhunen.

Talojen ulkopinnat joutuvat Suomen tunnetusti vaihtelevissa olosuhteissa kovalle koetukselle ympäri vuoden: milloin seiniä piiskaavat räntäsateet ja pohjoistuulet, milloin taas porottava helle. Oman lisänsä rasitukseen tuovat ympäröivä luonto ja tietysti asukkaat itse.

Siksi ulkopinnoitteen valinta kannattaa tehdä huolella, neuvoo Väritukku Oy:n tekninen myyjä Tom Serko.

Pitkäikäistä ja helppohoitoista pinnoitetta etsivälle hyvä vaihtoehto on Ceresit-laastipinnoite, joka sopii niin uusiin kuin remontoitaviinkin kohteisiin. Yleisimmin sitä käytetään kivitalojen pinnoituksessa, mutta se sopii yhtä hyvin myös esimerkiksi puutalojen pintaan.

Pinnoite voidaan asentaa suoraan eristeen päälle, jolloin julkisivun rasitustaakka putoaa jopa kymmenesosaan perinteisiin ratkaisuihin verrattuna.

- Esimerkiksi vanhan puutalon pinnoittamista kannattaa harkita lisäeristystöiden yhteydessä, Serko vinkkaa.

Kestää lätkän ja futiksen

Serkon mukaan Ceresit-pinta on erittäin helppohoitoinen ja kestävä: Kertasuojauksella talon ulkopinta pysyy kunnossa jopa 30 vuotta. Huolloksi riittää yleensä pesu.
- Verrattuna esimerkiksi puutaloihin, joissa huoltomaalauksia pitää tehdä yleensä 5–10 vuoden välein, pinnoite on hyvin helppohoitoinen.

Ceresit-pinta käsitellään aineilla, jotka hylkivät erilaisia mikrobeja. Näin talo pysyy siistinä, eikä sen pintaan ala helposti kasvaa kasvustoja. Jos näin kuitenkin käy, on tarjolla pesuaineita, jotka hävittävät ylimääräiset kasvustot.

Etenkin lapsiperheitä kiinnostaa myös pinnan kestävyys: lohkeaako pinnoite, jos seinää vasten potkitaan palloa tai lauotaan kiekkoa?
- Ei murene, vaan pinnasta saadaan tehtyä erittäin iskunkestävä, Serko lupaa.

Mikkelin asuntomessuilla tätä hyvää iskunkestävyyttä todistetaan pudottamalla noin viiden kilon painoinen kuula kahden metrin korkeudesta Ceresit-pinnoitteen päälle.

Värejä, mistä valita

Ceresit-pinnoitteisiin on tarjolla tällä hetkellä sävyvaihtoehtoja yli 500.
- Suomessa suositaan kivitaloissa edelleen perinteistä yhdistelmää eli vaaleita seiniä ja tummaa sokkelia. Euroopassa sen sijaan värejä kaivataan enemmän, Serko sanoo.

Värisävyjen lisäksi pintaa voi elävöittää erilaisilla tehosteilla: pinnoitteella pystytään tekemään muun muassa hirren, puun, tiilen tai liuskekivien näköistä pintaa vaikka kokonaisina tehosteseininä.
- Vaikka kivitaloonsa haluaisi puuosia, niitä ei välttämättä tarvitse tehdä puusta, vaan saman näköisen saa myös tällä pinnoitteella, Serko lupaa.

Mikkelin asuntomessuilla Ceresit-ulkopinnoitteisiin voi tutustua kohteessa numero 18, joka on Passiivikivitalojen Casa WelliKulho. Tässä kohteessa vaaleiden ulkoseinien parina on hyvin tumma, mutta hiukan kultaisena kimalteleva sokkeli.