Tarjouskauppa on myyjälle ja ostajalle reilu – kaupat syntyvät jopa kolmanneksen nopeammin

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto
Kiinteistönvälittäjä Jyrki Tulppo kannustaa kokeilemaan tarjouskauppaa. Se on tutkimusten mukaan tavallista kauppatapaa nopeampi tapa myydä kohde.

Jos olisit nyt myymässä kotiasi, haluaisitko siitä parhaan markkinahinnan mahdollisimman nopeasti? Tai jos olisit ostamassa uutta kotia, arvostaisitko kaupankäynnin avoimuutta ja sitä, että hinta on varmasti sinulle oikea? Todennäköisesti vastasit ”kyllä” molempiin kysymyksiin.

Samoihin kysymyksiin on vastattu Kiinteistömaailmassa kehittämällä Tarjouskauppa-myyntikonsepti. Tarjouskaupan idea on yksinkertainen: myytävän kohteen lähtöhinta asetetaan alle käyvän markkinahinnan ja ostajaehdokkaat tekevät tarjouksia lähtöhinnasta ylöspäin. Kiinteistönvälittäjän kautta kirjallisesti tehtävät tarjoukset ovat voimassa aina 48 tuntia ja myyjällä on aikaa vastata niihin 44 tunnin ajan. Jos myyjä hylkää annetun tarjouksen, voivat ostajaehdokkaat korottaa tarjouksiaan.
- Tehdyt tarjoukset ovat näkyvillä netissä, eli kohteesta kiinnostuneet voivat seurata niitä jatkuvasti, eikä välistävetoa pääse tapahtumaan. Tarjouksista on verkossa näkyvissä pelkkä hinta eli ostajan yksityisyydensuoja pysyy, kertoo Mikkelin Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Jyrki Tulppo.

Myyjä päättää aina lopulta, myykö kohteen vai ei. Myyjän ei myöskään tarvitse myydä eniten tarjoavalle, vaan hän voi aina valita itselleen kokonaisuudessaan sopivimman tarjouksen.

Tarjouskaupalla tavoittaa enemmän kiinnostuneita

Tarjouskauppa-malli otettiin käyttöön Kiinteistömaailmassa jo vuonna 2007, ensimmäisenä Suomessa. Tulpon mukaan sekä ostajat että myyjät ovat olleet kauppatapaan hyvin tyytyväisiä.

Ensinnäkin kohteelle asetetun alhaisemman lähtöhinnan myötä kohde kiinnittää useamman ostajan huomion ja voi houkutella näyttöihin enemmän katsojia.
- Moni asettaa itselleen jonkin ostobudjetin, jonka mukaan kohteita haetaan esimerkiksi netissä. Usein budjetissa on kuitenkin liikkumavaraa, kun kohdalle osuu itseä miellyttävä kohde, Tulppo sanoo.

Tarjouskauppa soveltuu Tulpon mukaan käytettäväksi kaikenlaisissa kohteissa pienistä kerrostaloasunnoista kesämökkeihin. Ennen kaupankäyntiin ryhtymistä myyjä pohtii yhdessä kiinteistönvälittäjän kanssa, mikä voisi olla kohteen tavoitehinta. Tässä apuna on Kiinteistömaailman oma Kodin arvo -palvelu, josta asiakas näkee, kuinka paljon alueen muista myydyistä kohteista on maksettu. Myyjällä on tällöin hyvä ymmärrys siitä, mikä kohteen markkinahinta ja mahdollisesti toteutuva kauppahinta olisivat.

Tulpon mukaan on tapauksia, joissa hinta on tarjouskaupalla noussut suuremmaksikin kuin mitä myyjä osasi odottaa. Näin kävi esimerkiksi Puumalassa, jossa kirkonkylässä sijaitsevan hirsitalon hinta nousi tarjouskaupassa 70 000 eurosta aina 126 000 euroon asti.

Reilua ja ripeää kauppaa

Tarjouskauppa on myös tutkitusti nopeampi tapa myydä kohde kuin perinteinen kauppatapa, jossa myytävä kohde hinnoitellaan vähintään markkinahintaisesti ja ostajat yleensä pyrkivät tinkimään hintaa alaspäin.
- Tarjouskaupalla kohteet ovat menneet jopa noin 30 prosenttia nopeammin kaupaksi kuin perinteisellä kaupalla, Tulppo sanoo.

Kenties tärkein asia on kuitenkin se, että tarjouskauppa on reilu ja avoin molempia osapuolia kohtaan. Myyjällä on reilusti aikaa vastata tarjouksiin ja toisaalta myös potentiaalisella ostajalla on mahdollisuus seurata muiden kohteesta kiinnostuneiden tarjouksia.

Netissä voi myös ilmoittautua myytävän kohteen seuraajaksi. Tällöin jokaisesta tarjouksesta tulee ilmoitus sähköpostiin ja kaupankäyntiin voi lähteä mukaan halutessaan myöhemmin.
- Tarjouskauppa on ripeä ja oikeudenmukainen tapa tehdä asuntokauppaa. Kaikki osapuolet ovat olleet hyvin tyytyväisiä tällä tavoin tehtyihin kauppoihin, Tulppo tiivistää.

Tutustu Mikkelin Kiinteistömaailman kohteisiin ja välittäjiin tästä!