Pihakiviä, pyykkikoneita ja monipuolista palvelua – Mikkelin kierrätyskeskus kierrättää vastuullisesti

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto
Mikkelin kierrätyskeskuksesta voi hankkia astioita hyvin edullisesti.

Mitä tehdä, kun nurkat pursuavat ylimääräistä tavaraa, joille ei enää uusiokäyttöä löydy omasta kodista? Tai kun opiskelijan kotiin pitäisi saada kalusteita ja kodinkoneita, mutta budjetti on rajallinen?

Mikkelissä vastaus on helppo: Mikkelin kierrätyskeskus ottaa vastaan melkein mitä tahansa kotitalouksista löytyvää irtaimistoa ja myy sitä kunnostettuna ja huollettuna eteenpäin edullisesti.

Jos tavarat ovat kierrätyskelpoisia, ne voi viedä ilmaiseksi kierrätyskeskukseen. Kaupunkialueella järjestyy myös ilmainen noutopalvelu.
Jos tavara luokitellaan jätteeksi eli siitä ei saa kunnostamallakaan käyttökelpoista, kierrätyskeskus perii käsittelystä jätemaksun. Lisäksi oma lukunsa ovat erilaiset ongelmajätteet, joita kierrätyskeskus ei voi ottaa vastaan. Esimerkiksi lääkkeet, räjähdeaineet tai autonrenkaat eivät kuulu kierrätyskeskukseen, vaan ne pitää toimittaa niiden omiin kierrätyspisteisiin.
- Muuten otamme vastaan melkein mitä tahansa, kertoo kierrätystoiminnan toimialapäällikkö Raimo Ruhanen.

Kierrätyskeskuksen oma myymälä löytyy Mikkelistä Lentokentänkadulta.

Pihakivistä hotellisänkyihin

Tekstiilien, astioiden, kodinkoneiden ja erilaisten pienkoneiden lisäksi kierrätyskeskus ottaa vastaan myös rakennustarvikkeita. Kotinikkaroija voi löytää Lentokentänkadun kierrätysmyymälästä esimerkiksi kasvihuoneeseen tarvittavia ikkunoita tai aiemmin käytössä olleita pihakiviä.
- Tilanne vaihtelee jatkuvasti sen mukaan, mitä tavaraa on tarjolla, joten kannattaa tulla tutkimaan. Usein mielikuvitus on vain rajana, Ruhanen naurahtaa.

Yksityisten kotitalouksien lisäksi kierrätyskeskus palvelee myös yrityksiä, joilla on kierrätyskelpoista tavaraa. Esimerkiksi mikkeliläisen hotellin remontissa ylimääräiseksi jäänyt hotellihuoneiden irtaimisto patjoineen ja lamppuineen lähti maailmalle Mikkelin kierrätyskeskuksen kautta.

Joskus kierrätettävää tavaraa on myös yksityisillä hyvin paljon. Näin on usein muun muassa kuolinpesien kohdalla, joissa perikunnalla saattaa olla yhtäkkiä käsissään kokonaisen omakotitalon verran ylimääräistä tavaraa.
- Autamme myös näissä tapauksissa. Tarvittaessa voimme hoitaa vaikka koko kodin tyhjennyksen loppusiivoukseen asti, Ruhanen sanoo.

Kierrätyskeskuksessa kaikkien tuotteiden käyttökelpoisuus on tarkistettu ennen myyntiä. Tarvittaessa tuotteet kunnostetaan ja huolletaan toimintakeskuksen pajoissa.

Opiskelijakoti reilusti alle tonnilla

Ruhasen mukaan kierrätyskeskus eroaa kirpputoreista siinä, että kaikki eteenpäin myytävät tavarat on huollettuja: tekstiilit ja astiat on huolella pestyjä, huonekalut, kodinkoneet ja muut tekniset laitteet on korjattuja ja testattuja.
Tavaroiden noudosta, käsittelystä ja huollosta vastaa tällä hetkellä noin 60 Mikkelin Toimintakeskus ry:n työllistämää työtöntä, jotka työskentelevät erilaisissa korjaus- ja huoltopajoissa.

Eteenpäin myytävät tavarat on hinnoiteltu varsin kohtuullisesti. Ruhanen kertoo, että yhden asukkaan kotiin saadaan kaikki tarvittavat tavarat, tekstiilit ja kodinkoneet kierrätyskeskuksesta asunnon koosta riippuen vain noin 500–1200 eurolla.
- Onhan se huikea säästö, jos vertaa, mitä kaikki tuotteet maksaisivat uutena. Tavarat voidaan lisäksi viedä ja asentaa suoraan kohteeseen, mikä helpottaa esimerkiksi opiskelijan muuttoa, Ruhanen huomauttaa.

Kierrättäminen on paitsi rahan myös luonnon säästämistä. Ruhasen mukaan useimmat ihmiset ovatkin asiasta hyvin tietoisia.
- Vastuuntunto on lisääntynyt ja monet osaavat kysyä jo hyvin ammattimaisia kysymyksiä eri tavaroiden kierrättämisestä. Meihin kannattaa olla yhteydessä aina, kun kierrätettävää tavaraa on. Hyvä ratkaisu löytyy kyllä, Ruhanen sanoo.

Kierrätyskeskuksesta voi löytää edullisesti myös urheiluvälineitä.Mikkelin kierrätyskeskus

Kierrätyskeskusta pyörittää Mikkelin Toimintakeskus ry. Kierrätyskeskuksen myymälä sijaitsee Mikkelissä Lentokentänkadulla.

Kierrätyskeskus ottaa vastaan melkein mitä tahansa kotitalouksista löytyvää kierrätyskelpoista tavaraa ja materiaalia.

Kierrätyskelpoinen tavara otetaan vastaan ilmaiseksi ja kaupunkialueella myös nouto on ilmainen.

Keskus auttaa tarvittaessa myös esimerkiksi kuolinpesien tyhjennyksessä. Tällöin palvelukokonaisuus ja siitä mahdollisesti veloitettava hinta sovitaan erikseen.

Katso lisää osoitteesta toimintakeskus.fi.