Penkkejä, pöytiä ja valaisimia – Mikkelin Toimintakeskus antaa uutta elämää tavaroille ja ihmisille

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 asuntomessujen mainossivusto

Kierrätys ja materiaalien tehokas hyödyntäminen on ollut jo vuosia iso trendi asumisessa ja sisustamisessa, ja se näkyy monin tavoin myös Mikkelin asuntomessuilla.

Hyvä esimerkki tehokkaasta materiaalien käytöstä ovat messujen ulkoalueilla olevat puiset penkit ja pöytäryhmät, sillä ne on tehty messualueelta raivausvaiheessa kaadetuista puista.

Tukevat penkit ja pöydät kestävät paitsi käyttöä myös katsetta, sillä ne ovat paikallisen Mikkelin Toimintakeskuksen väen huolella tekemiä, kertoo Mikkelin Toimintakeskus ry:n toiminnanjohtaja Harri Lankinen.

Messualueen lisäksi Mikkelin Toimintakeskuksen osaamista on esillä myös messujen virallisessa oheiskohteessa Mikkelipuistossa. Siellä ravintolan kierrätysmateriaaleista tehty sisustus huonekaluineen ja jopa valaisimineen on pääosin toimintakeskuksessa työskentelevien käsialaa.

Lisäksi Mikkelipuiston mallipuutarhoihin kuuluu Mikkelin Toimintakeskuksen, Metsä-Sairilan ja Destacleanin yhteisosasto, jossa on esillä toimintakeskuksen väen tekemiä tuotteita kuten leikkimökki ja koirankoppi.

Mikkelin asuntomessualueella voi levähtää upeissa maisemissa Toimintakeskuksen väen tekemien tukevien pöytäryhmien äärellä. Vastaavia tuotteita voi tilata myös omaan kotipihaan.


Kiinnostava ja opettavainen kokemus

Asuntomessuilla nähtävät tuotteet ovat hyvä näyteikkuna Mikkelin Toimintakeskus ry:n monipuolisiin palveluihin, jossa yhdistyy ympäristöstä huolehtiminen ja kokonaisvaltainen yhteiskuntavastuu. Yhdistyksellä on oma kierrätyskeskus ja useita työpajoja, joissa työskentelee tällä hetkellä yli 200 työtöntä.
Toimintakeskuksen tärkein tavoite onkin edistää pitkäaikaistyöttömien työllistymistä ja ehkäistä siten syrjäytymistä.

Lankisen mukaan se onnistuu parhaiten, kun tarjolla on mielekästä tekemistä. Messuprojekti on ollut tällaista tekemistä täynnä.
- Mikkelin messuprojekti on ollut hyvin opettavainen ja kiinnostava kokemus. Ensimmäiset työtehtävät tulivat jo noin 1,5 vuotta sitten, kun toimintakeskuksessa työskentelevät raivasivat messualuetta.

Lankinen laskee messuprojektissa olleen mukana kymmeniä henkilöitä eri työpajoista. Motivaatio on ollut korkealla ja se on näkynyt myös työnjäljessä.
- Työt on tehty hyvin huolellisesti ja aikataulussaan, vaikka se on ollut välillä kireäkin. Osallistujat saivat äärimmäisen tärkeää kokemusta tällaisesta työskentelystä.

Mikkelin messualueelta löytyy myös puisia penkkejä, jotka ovat Mikkelin Toimintakeskuksen työllistämien tekemiä. Penkeissä käytetty puu on peräisin messualueelta raivausvaiheessa kaadetuista puista.


Vielä ehtii tilata oman leikkimökin

Mikkelin messualueella olevat kalusteet ovat kaupungin omaisuutta, joten kaupunki sijoittaa ne messujen päätyttyä yhteisille alueille kaikkien kaupunkilaisten iloksi.

Kuka tahansa voi kuitenkin tilata ja ostaa Mikkelin Toimintakeskuksen tuotteita kuten jätekatoksia, laitureita ja leikkimökkejä. Kovien materiaalien lisäksi Toimintakeskuksessa työstetään myös pehmeitä materiaaleja: tarjolla on muun muassa laukkuja, vaatteita ja pehmoleluja.

Osa tuotteista on nähtävillä Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää -myymälässä, mutta tilauksia toteutetaan myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti.
- Tälle kesällekin otetaan vielä tilauksia vastaan, joten kannattaa olla yhteydessä. Tällä hetkellä tehdään paljon esimerkiksi erilaisia piharakennuksia mökeille, Lankinen sanoo.

Katso Mikkelin Toimintakeskuksen tuotteista ja palveluista lisää tietoa osoitteesta toimintakeskus.fi.

Porin asuntomessujen pisteelle Mikkelin Toimintakeskuksen väki teki terassin.